HomeΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΠίτσα με γαύρο μαρινάτο ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Πίτσα με γαύρο μαρινάτο Ένα πολύ όμορφο και καλοκαιρινό πιάτο συνδυάζει την πίτσα με το ψαράκι, είναι η πίτσα με γαύρο μαρινάτο. Είναι σίγουρα ένα πιάτο διαφορετικό και εύκολο από τον διάσημο σεφ Χριστόφορο Πέσκια. Για τη ζύμη 1 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη 70 ml νερό χλιαρό 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι 50 ml ελαιόλαδο Για την επικάλυψη 1 δόση σάλτσα ντομάτας 1 φρέσκια πιπερίτσα πεπεροντσίνο, ψιλοκομμένη (ή άλλη φρέσκια καυτερή πιπερίτσα. Εναλλακτικά, βάζουμε καυτερό μπούκοβο) 1 ξερό λευκό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες 20 φιλέτα μαρινάτου γαύρου (σε βαζάκι ή δισκάκι μέσα σε λάδι – στα σούπερ μάρκετ) 1-2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο (ή 1 κ.γ. ξερό) φρεσκοτριμμένο πιπέρι Διαδικασία Για τη ζύμη: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά (θα αφρίσει λίγο η επιφάνεια του μείγματος). Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με τον γάντζο ή με τα χέρια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη. Αν η ζύμη είναι πιο σφιχτή, ρίχνουμε 1-2 κουτ. σούπας χλιαρό νερό. Αν όμως είναι πιο υδαρής, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη λαδώνουμε και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Την ξεσκεπάζουμε, την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για άλλα 20 λεπτά, να ξαναφουσκώσει. Ανοίγουμε το ζυμάρι με τα δάχτυλα ή με τον πλάστη σε διάμετρο περίπου 38 εκ. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί (ρηχό, ειδικό για πίτσα, ή τη λαμαρίνα του φούρνου) και απλώνουμε πάνω του τη ζύμη. Για την πίτσα: Προθερμαίνουμε καλά (για τουλάχιστον 10 λεπτά) τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις. Καλύπτουμε τη ζύμη με σάλτσα ντομάτας. Σκορπίζουμε το πεπεροντσίνο και τις ροδέλες κρεμμυδιού και βάζουμε από πάνω τα φιλέτα γαύρου. Ψήνουμε την πίτσα για 15-20 λεπτά, στη χαμηλότερη θέση του φούρνου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, αλλά να ψηθεί η ζύμη και από κάτω. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, το θυμάρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως. Σάλτσα ντομάτας: Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε 2 πολύ ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου για 15 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε αμέσως 3-4 ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρια και ψιλοκομμένες, και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά. Προσθέτουμε ψιλοκομμένα φύλλα από φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο, ή ρίγανη, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Στο ποτήρι μας ένα εκφραστικό ροζέ τύπου Προβηγκίας, ικανό να υποστηρίξει τις δυνατές γεύσεις. Την συνταγή μπορείτε να την βρείτε και στο www.gastronomos.gr Share This Previous ArticleΈνας Γερμανικός ποιμενικός σκύλος που συγκινείται Next Article60 Βήματα της Νικόλ Άννας Μανιάτη 13/07/2019