HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΚατσικίσια πλάτη γεμιστή από την Σάμο για το Πασχαλινό τραπέζι ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Κατσικίσια πλάτη γεμιστή από την Σάμο για το Πασχαλινό τραπέζι Μία από τις πιο όμορφες γεύσεις της Ελλάδας μπορεί να συναντήσει κανείς στην Σάμο, το όμορφο νησί και βέβαια με αφορμή την ημέρα του Πάσχα, σας προτείνουμε για το Πασχαλινό τραπέζι, κατσικίσια πλάτη γεμιστή με ρύζι, και συκωτάκια με μυρωδικά, ψημένη. Η συνταγή είναι από τον διάσημο Σαμιώτη chef, Ευάγγελο Μπιλιμπά, που τιμά την Ελλάδα με την παρουσία του στην διεθνή γαστρονομική σκηνή. Δεν θα μπορούσε να λείψει από τη συνταγή το αγαπημένο γλυκό κρασί της Σάμου το Vin Doux. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι τα ακόλουθα : 1 πλάτη από κατσίκι Μισή συκωταριά 1 μπόλια 2 φλ. ρύζι καρολίνα 1 φλ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 4 -5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα 6 -7 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 1 φλ. ελαιόλαδο 1 φλ. άνηθος ψιλοκομμένος 1 ½ φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος 3 φλ. ντομάτα ξυσμένη Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 2 -3 κ. πατάτες κομμένες κυδωνάτες 2 φλυτζάνια λευκό γλυκό μοσχάτο κρασί «Samos Vin Doux» για το μαρινάρισμα 1 φλ. λευκό ξηρό μοσχάτο κρασί «Ψηλές Κορφές» ¾ φλ. ελαιόλαδο ¾ φλ. χυμός λεμονιού, ρίγανη Εκτέλεση Πλένετε τη μπόλια και τη βάζουμε σε χλιαρό νερό να μαλακώσει. Καθαρίζετε και πλένετε την πλάτη, την αλατοπιπερώνετε καλά και την αφήνετε μία νύχτα να μαριναριστεί με Samos Vin Doux, το γλυκό κρασί του Συνεταιρισμού. Καθαρίζετε και πλένετε τη συκωταριά. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Μόλις μαραθούν, προσθέτετε τη συκωταριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να πάρει χρώμα. Σβήνετε με το σαμιώτικο λευκό ξηρό κρασί «Ψηλές Κορφές». Ρίχνετε το ρύζι και το ανακατεύουμε καλά με το ελαιόλαδο. Ρίχνετε τη ντομάτα και μαγειρεύουμε για 5 -7 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τον άνηθο και τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει γύρω στα 10 λεπτά. Χωρίζετε το κρέας από την πλάτη με κοφτερό μαχαίρι. Αλατοπιπερώνετε και αλείφετε με λεμόνι γύρω –γύρω. Βάζετε τη γέμιση και ράβουμε το άνοιγμα. Ανοίγετε τη μπόλια και τυλίγετε την πλάτη. Βάζετε την τυλιγμένη με την μπόλια πλάτη σε ταψί. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C. Ρίχνετε νερό να φθάνει μέχρι το 1/3 του ύψους του κρέατος. Σκεπάζετε το ταψί με λαδόκολλα και σφραγίζετε με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε για 3μιση ώρες στους 180ο C. Βγάζετε τη λαδόκολλα και αφήνουμε να ξεροψηθεί για άλλα 45 λεπτά περίπου. Για να τραβήξει την μυρωδιά του κρέατος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικές κληματόβεργες στο ψήσιμο. Επίσης για την συνοδεία του φαγητού, προτείνουμε το παραδοσιακό Σαμιώτικο κρασί, Ψηλές Κορφές! Καλή όρεξη και Καλό Πάσχα σε όλους! Share This Previous ArticleΜε κατάνυξη και παράδοση εορτάστηκε η Ανάσταση του Κυρίου σε όλη την χώρα Next ArticleΤο μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Πάσχα 02/05/2021